Zdrowa dieta - zdrowe serce

 



'BMI - wskaźnik masy ciała - body mass index'

Istnieje bezpośredni związek pomiędzy sposobem odżywiania się a zachorowalnością na chorobę wieńcową serca. Wraz ze wzrostem ilości tłuszczów nasyconych w diecie rośnie liczba zawałów serca, albowiem ten rodzaj tłuszczów podnosi poziom cholesterolu we krwi i zwiększa jej krzepliwość.

Tłuszcze w produktach spożywczych
Istnieją trzy różne rodzaje tłuszczów, które w odmienny sposób wpływają na stężenie cholesterolu we krwi.

Tłuszcze nasycone- głównymi źródłami są produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego, takie jak smalec, mięso czerwone (wieprzowina, wołowina), wędliny oraz produkty mleczne (masło, sery żółte, śmietana itp.). Ten rodzaj tłuszczu zwiększa ilość cholesterolu we krwi.

Tłuszcze jednonienasycone - np.: w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i miękkich margarynach - nie zwiększają poziomu cholesterolu we krwi i mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach.

Tłuszcze wielonienasycone - znajdują się głównie w olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany) i miękkich margarynach z nich produkowanych. Ten rodzaj tłuszczu może obniżyć poziom cholesterolu we krwi, kiedy spożywany jest jako składnik niskotłuszczowej diety. Trzeba pamiętać, że i ten typ tłuszczu jak pozostałe, jest wysokokaloryczny. Należy je więc spożywać w rozsądnych ilościach.
 
 

 

Niektóre produkty spożywcze, np.: żółtka jaj, podroby, zawierają duże ilości cholesterolu. Cholesterol pokarmowy ma mniejszy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż tłuszcze nasycone. Stąd ważniejsze jest ograniczenie produktów z dużą zawartością tłuszczów nasyconych, chociaż spożywanie produktów bogatocholesterolowych też należy kontrolować.
Ostatnie badania wykazują, że niektóre typy błonnika roślinnego, tzw. błonnik rozpuszczalny, mogą pomagaćw obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. ten typ błonnika znajduje się w groszku, fasoli, soczewicy, owsie (otręby, mousli), warzywach i owocach.
Pamiętaj: zdrowa dieta jest bardzo ważna. Podobnie jak redukcja tłuszczów i ich właściwy wybór istotne jest także ograniczenie cukru i słodyczy, alkoholu oraz soli.



Pomocne rady:

Jedz jak najmniej tłuszczów i wybieraj produkty z tłuszczami nienasyconymi.
Zamiast smażenia na tłuszczu gotuj na parze, duś lub podawaj z grilla. Unikaj stosowania tłuszczu do przygotowania mięsa. Zdejmuj tłuszcz z powierzchni mięsa.
Wybieraj jak 'najchudsze' kawałki mięsa i oddzielaj każdy widoczny tłuszcz od mięsa. Jedz więcej ryb i drobiu. pamiętaj o zdjęciu skóry z drobiu.
Wybieraj produkty 'niskotłuszczowe' i 'niskokaloryczne', gdy tylko jest to możliwe Jedz jak najwiej warzyw i owoców.
Wprowadź do swojej diety więcej produktów zawierających węglodowany złożone oraz rozpuszczalny błonnik (owoce,zboża,warzywa)
Wprowadź do swojej diety więcej produktów zawierających węglodowany złożone oraz rozpuszczalny błonnik (owoce,zboża,warzywa)
Utrzymuj swoją masę ciała taka aby twój wskaźnik masy ciała mieścił się pomiędzy 20 a 25 (BMI - body mass index - wskaźnik masy ciała,ogranicz ilość kalorii w stosowanej diecie ;zacznij regularnie uprawiać umiarkowany wysiłek fizyczny (min. 3 razy w tygodniu przez minimum 30 minut).


NARODOWY PROGRAM PROFILAKTYKI CHOLESTEROLOWEJ
opr: prof. dr. hab. Barbara Cybulska i prof. dr. hab. Wiktor B. Szostak

 

BMI - wskaźnik masy ciała - body mass index

BMI - to najprostszy sposób określenia otyłości u człowieka .BMI jest wyliczany z prostego wzoru , w którym masa ciała w kilogramach dzielona jest przez wzrost w metrach podniesiony do potęgi drugiej.O otyłości mówimy w sytuacji gdy tłuszcze stanowią 20% wagi mężczyzny lub 30% masy kobiety.Pośrednią metodą obliczenia zawartości tłuszczów jest właśnie wyliczenie wskaźnika BMI.

BMI

=

masa ciała w kg

(wzrost w m)2

Przykładowo mężczyzna ważący 100 kilogramów przy wzroście 178 centymetrów ma BMI równe 100 : (1,78x1,78) = 31,5

Do obliczenia swojego BMI możesz użyć poniższego kalkulatora.W pole waga wprowadź swoją wagę w kilogramach a w pole wzrost - wzrost w centymetrach.Naciśnij przycisk sprawdź i gotowe !

 

 

Kalkulator BMI

Waga (kg)
Wzrost (cm)
Twój BMI
Autoryzacja

 


 

 

 

Klasyfikacja otyłości (WHO) BMI (kg/m2)
prawidłowa masa ciała 18,5 - 24,9
nadwaga powyżej i równy 25
nadwaga bez otyłości 25 - 29,9
stopień I otyłości 30 - 34,9
stopień II otyłości 35 - 39,9
stopień III otyłości (ekstremalna) powyżej i równy 40

 

<-- start AnubisStat code -->

<-- end AnubisStat code -->

 
stat4u