Cud natury,aronia

 


Aronia ma szansę stać się wybawieniem dla ośmiu milionów Polaków, cierpiących na nadciśnienie tętnicze.

W dobroczynne działanie aronii wierzyli dawni mieszkańcy wschodniej Europy. To właśnie ona miała ich zabezpieczać przed najróżniejszymi infekcjami. I to ponoć na tyle skutecznie, że sława tego mało smacznego - twardego i cierpkiego - owocu szybko dotarła do naukowców na świecie. Odkrywając jego kolejne tajemnice, uczeni doszli do wniosku, że wprawdzie nie uwalnia on nas od większości współczesnych schorzeń, ale na pewno ma właściwości antyutleniacza, czyli skutecznie niszczy wolne rodniki. Wypicie szklanki soku z aronii dziennie powinno chronić nasze komórki przed uszkodzeniami materiału genetycznego. Taką kurację zalecano między innymi osobom, które chciały zatrzymać młodość.
Wielu naukowców podejrzewało jednak, że na tym nie kończy się ozdrowieńczy wpływ aronii na nasz organizm. Prof. Marek Naruszewicz z Pomorskiej Akademii Medycznej we współpracy z Kliniką Kardiologii AM w Warszawie, kierowaną przez prof. Mirosława Dłużniewskiego, po dwóch latach intensywnych badań udowodnił, że wyciąg z tego owocu pozwala zmniejszyć nadciśnienie tętnicze - jeden ze wskaźników zapowiadających rozwój choroby serca. Odnotował to już po sześciu tygodniach terapii u prawie wszystkich badanych osób, którym podawał trzy tabletki wyciągu z aronii dziennie.
W teście wzięły udział zarówno osoby, które przeszły zawał serca i mają mają podwyższony poziom białka C-reaktywnego (świadczący o stanie zapalnym naczyń krwionośnych).
Okazało się również, że preparat nie tylko niezwykle skutecznie reguluje ciśnienie, lecz też obniża stan zapalny drobnych naczyń krwionośnych. Dzięki temu pacjenci zagrożeni chorobami serca mogli zażywać mniejsze dawki leków, niż zalecają lekarze w takich sytuacjach. Na dodatek u żadnej z badanych osób nie wystąpiły objawy uboczne.
Dalsze badania wykazały, że aronia zawiera związki chemiczne, między innymi flawonoidy, których działanie prozdrowotne od dawna jest znane w medycynie. Związki te zapobiegają bowiem miażdżycy, a być może również i niektórym nowotworom. - Francuzi piją czerwone wino, które ich chroni przed chorobami serca, Amerykanie zajadają się żurawiną, a my powinniśmy docenić uprawianą u nas aronię - zachęca prof. Naruszewicz. Dodaje, że owoc ten może rosnąć nawet na mało żyznych glebach, a takich w Polsce nie brakuje. Wyniki jego pracy przedstawione pod koniec ubiegłego roku na światowym kongresie poświęconym miażdżycy w Kioto wzbudziły ogromne zainteresowanie specjalistów z Japonii i Stanów Zjednoczonych. Naukowcy mają nadzieję, że badania te pozwolą podawać pacjentom lek, który zrewolucjonizuje profilaktykę, a być może również leczenie chorób serca. Pacjentom potrzebny jest bowiem specyfik, który - nie uszkadzając tkanek ani narządów - chroniłby przed dolegliwościami układu krążenia.
Sukces polskich naukowców jest tym większy, że wyniki ich badań zostały już potwierdzone przez inne zespoły badawcze, między innymi japońskich naukowców z Instytutu Medycznego w Tokio.

Aronia czarnoowocowa to wieloletni krzew pochodzący z Ameryki Północnej mający szczególne właściwości zdrowotne. Jej owoce są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy.

Antocyjany - podobnie jak witaminy C, E, A - należą do tzw. antyutleniaczy zapobiegających tworzeniu szkodliwych cząsteczek tlenu. Działalność antocyjanów opóźnia proces starzenia się dzięki temu, że wychwytują one i unieszkodliwiają wolne rodniki, które uszkadzają struktury komórkowe organizmu. Antocyjany ułatwiają także przemianę materii, a zwłaszcza gospodarkę tłuszczową organizmu, łagodzą dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

Badania naukowe wskazują, że składniki aronii zmniejszają uboczne działanie leków przeciwnowotworowych i łagodzą skutki radioterapii. Owoce aronii oraz soki z nich pomagają również usuwać z organizmu szkodliwe metale ciężkie, takie jak ołów, które gromadzą się w wyniku wpływu zanieczyszczonego środowiska, oraz uodparniają skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV. Współdziałające ze sobą substancje i składniki zawarte w aronii wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca, ponieważ ograniczają powstawanie tzw. złego cholesterolu. Wspomagają więc prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i regulują ciśnienie krwi.

Dzięki tym wszystkim zaletom aronia jest wykorzystywana w profilaktyce chorób serca, układu krwionośnego oraz układu nerwowego.


<-- start AnubisStat code --> <-- end AnubisStat code -->
 
stat4u